Kategorier
kortspel

Carcassonne

Inspirerat av den medeltida staden i södra Frankrike, bjuder brädspelet Carcassonne in deltagarna att bygga ett landskap fyllt med städer, vägar, kloster och ängar. Det är ett spel som kombinerar strategi, taktik och en liten gnutta tur på ett sätt som gör det roligt för både nybörjare och erfarna spelare.

Förberedelser

Att förbereda ett parti Carcassonne är enkelt och går snabbt. Först lägger man ut startbrickan mitt på bordet. Den fungerar som utgångspunkt för landskapet som kommer att växa fram under spelets gång. Resten av landskapsbrickorna blandas noggrant och läggs i en eller flera högar med baksidan uppåt. Varje spelare väljer sedan en färg och får sju små figurer, så kallade meeples, i den valda färgen. Dessa meeples kommer att användas för att göra anspråk på olika delar av landskapet. Till skillnad från monopol regler där man kastar tärning för att bestämma vem som börjar, väljer man i Carcassonne ofta den yngsta spelaren som startspelare. Poängräkningen sköter ni enklast med hjälp av poängbrädet som följer med spelet.

Carcassonne regler

Spelets regler är relativt enkla att lära sig, men erbjuder ändå många möjligheter. I tur och ordning drar varje spelare en landskapsbricka och placerar den så att den passar ihop med de brickor som redan ligger på bordet. Vägar måste ansluta till vägar, städer till städer och ängar till ängar. Efter att ha placerat en bricka har spelaren möjlighet att sätta ut en av sina meeples på den nyss lagda brickan.

Placering av meeples

Meeples kan placeras på olika sätt beroende på vilken typ av terräng som finns på brickan. En meeple kan bli en riddare i en stad, en rövare på en väg, en munk i ett kloster eller en bonde på en äng. Varje placering har sina egna regler för hur och när poäng delas ut. Det är viktigt att tänka strategiskt när man placerar sina meeples, eftersom de stannar kvar på spelplanen tills den struktur de befinner sig på är färdigbyggd.

Färdigställande av strukturer

När en struktur, som en väg eller en stad, blir färdig genom att nya brickor läggs till, delas poäng ut till den eller de spelare som har meeples på strukturen. Efter poängutdelningen får spelarna tillbaka sina meeples och kan använda dem igen i kommande drag. Kloster fungerar lite annorlunda och ger poäng när de är helt omringade av andra brickor.

Strategier för att vinna

För att lyckas i Carcassonne krävs en blandning av kortsiktig taktik och långsiktig strategi. Var uppmärksam på dina motståndares drag och försök förutse deras planer. Blockera när möjlighet ges och var smart med placeringen av dina meeples. Balansera mellan att bygga mindre strukturer som snabbt ger poäng och större projekt som kan ge stor utdelning. Ha alltid några meeples i reserv för flexibilitet. Glöm inte bönder på ängar – de kan ge många poäng i slutet av spelet.

Poängtagning

Poängtagningen i Carcassonne sker löpande under spelets gång, med en slutlig poängräkning när alla brickor har placerats ut. Olika strukturer ger olika mängder poäng. En färdig väg ger ett poäng per bricka den sträcker sig över. Städer ger två poäng per bricka plus två poäng för varje vapensköld som finns i staden. Kloster ger nio poäng när de är helt omringade av andra brickor.Vid spelets slut räknas poäng för ofärdiga strukturer. Ofärdiga vägar och städer ger ett poäng per bricka, medan ofärdiga kloster ger ett poäng för varje bricka som omger dem. Bönder på ängar ger tre poäng för varje färdig stad som ängen gränsar till.

Expansioner och tillägg för Carcassonne

En av anledningarna till Carcassonnes fortsatta popularitet är de många expansioner och tillägg som har släppts genom åren. Några populära expansioner inkluderar ”Inns & Cathedrals”, som lägger till större meeples och nya typer av vägar och städer. ”Traders & Builders” introducerar varor som kan samlas in för extra poäng. Det finns också mindre tillägg som ”The River” och ”The Abbott” som kan blandas in i grundspelet för att ge lite variation.